Lovci mikrobů
Návod k použití dárku
Ahoj, jsme rádi, že po našem workshopu pokračuješ ve zkoumání mikrosvěta.

Dostal jsi sadu na pěstování „čajové houby" neboli kombuchy. Ve skutečnosti to ovšem není houba, ale složité společenství mikroorganismů - kvasinek a bakterií. Žijí společně a vypadají jako tlustá blána. Kvasinky přeměňují cukr v alkohol a bakterie poté alkohol v ocet. Všem účastníkům toto soužití vyhovuje a takovéto vzájemné pomoci se říká symbióza. Když čajovou houbu nakrmíš cukrem, proměňují kvasinky z kolonie cukr v alkohol, ze kterého bakterie octového kvašení následně vyrábějí ocet.


BEZPEČNOST
(tuto část si přečti s někým dospělým)

V této sadě nejsou žádné nebezpečné látky, přesto je ale nesmíš ochutnávat. Při tomto pokusu si vypěstuješ čajovou houbu a roztok obsahující produkty její životní činnosti. Čajovou houbu a roztok pod ní také raději neochutnávej.

Až budeš vařit čaj, dej pozor, ať se neopaříš vařící vodou. Pokud si v tomto ohledu nevěříš, raději popros, ať ti čaj uvaří někdo dospělý.


Pěstování čajové houby
V sadě máš:
  1. Flakón s cukrem
  2. Flakón s listovým čajem
  3. Vzorek čajové houby
  4. Gázu
  5. Čajovou konvici s horkou vodou (tu musíš najít doma)
  6. Hrneček na čaj (ten musíš najít doma)

Návod
1
Otevři skleničku se vzorkem čajové houby a překryj ji gázou.
2
Za týden uvidíš, že se na povrchu tekutiny vytvořila pevná slizká vrstva – to je zatím ještě malé společenství mikroorganismů.
3
Musíš ho nakrmit. Proto je třeba do sklenice dolít oslazený čaj. Uvař vodu, vysyp všechen čaj z flakónu (je tam asi jedna polévková lžíce čaje) do hrnečku a uvař čaj (dej pozor, ať se neopaříš!). Do čaje vysyp všechen cukr z flakónu (je tam asi jedna polévková lžíce cukru). Nech čaj vystydnou na pokojovou teplotu. Nikdy nesmí být horký!
4
Sundej ze sklenice s čajovou houbou gázu. Nalij do ní čaj. Pokud se ti při tom „houba" obrátí, musíš ji otočit zpátky.
5
V sadě máš pouze jednu porci čaje. Pro další pěstování čajové houby použij černý čaj a cukr, který máte doma. Na jednu sklenici černého čaje dávej jednu polévkovou lžíci cukru. Čaj se musí vyměnit, jakmile si všimneš, že se čaj zakalil a objevil se specifický pach. Nebo když si všimneš, že se „houba" zvětšuje a tmavne.
6
Když se společenství přesadí do větší sklenice, začne se rozrůstat do šířky a z malé houbičky se stane čajový gigant.
Píšete, že kvasinky vyrábějí alkohol. Jak to, že něco takového dáváte dětem?
Kvasinky skutečně vyrábějí alkohol, ale bakterie ho v podstatě ihned využijí a množství alkoholu v roztoku je menší než v kefíru nebo v kvasu.
Je možné použít vlastní čaj?
Samozřejmě!
Může se využít zelený čaj nebo například rooibos?
Ne, lze používat jen černý čaj.
Je potřeba nějaký speciální cukr, nebo se dá použít ten, co se prodává v obchodě?
Lze použít jakýkoli cukr, který se prodává v obchodě.
Může se čajová houba rozpůlit a pěstovat ve dvou sklenicích?
Může. Někdy je dokonce až příliš tlustá a je potřeba ji rozdělit ne na dvě, ale na několik částí.